Відбулася четверта міжнародна конференція «Теоретичні аспекти дослідження літератури фентезі»

20.01.2025

15–16 січня 2025 року в онлайновому форматі тривала четверта міжнародна конференція з серії «Теоретичні аспекти дослідження літератури фентезі». Захід, що його організували Центр з дослідження літератури фентезі при Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, Державний університет «Житомирська політехніка» й Університет імені Ататюрка (Ерзурум, Турецька Республіка), об’єднав близько 40 фахівців із провідних наукових установ і вишів України, країн Європи, США, Канади, Індії, а також Бразилії (між іншим, учасники з Південної Америки долучились уперше). Кілька доповідей були представлені у стендовому форматі, що є новацією для заходів Центру.

Наукова зустріч присвячувалася гастрономічним вимірам фентезійної літератури ХХ і ХХІ століть, де образи їжі та гостинності репрезентують один із важливих шляхів взаємодії персонажів зі світом. Такий підхід відкриває низку проблемно-тематичних перспектив, серед них — різноманітні аспекти тілесності, маніфестації сакрального і профанного, проблеми екології та відповідального споживання, взаємодія літератури і кулінарного мистецтва з погляду інтермедіальності й імерсивних практик тощо.

Пленарне засідання відкрила керівниця Центру з дослідження літератури фентезі при Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України доктор філологічних наук Тетяна Рязанцева, яка зачитала привітання учасникам конференції від директора Інституту літератури академіка НАН України Миколи Жулинського і виголосила коротке вступне слово. На цьому ж засіданні прозвучала лекція спеціальної гості конференції, німецької культурологині Жанін Пісарек (Janin Pisarek) «“Їжа з іншого світу…” Їжа фейрі і табу, пов’язані з їжею, у європейському фольклорі та казках».

Кількість англомовних доповідей значно збільшилася порівняно з минулими роками, однак магістральні принципи конференції, формат «усі слухають усіх» і тематична організація секцій та поступовий перехід від загальних до конкретних питань як основа формування програми, лишилися незмінними. Учасники у своїх доповідях висвітлили різноманітні аспекти гастрономічного дискурсу в літературі фентезі у його зв’язках з історією літератури і культури, наративним потенціалом, лінгвістичними особливостями, інтермедіальними прийомами, семантикою та функціями традиційних образів, авторськими інтерпретаціями відомих страв і напоїв, методами імерсії та утримання читацької уваги тощо. Кожна секція завершувалась активними дискусіями.

Матеріали конференції планується опублікувати окремим виданням. Доступ до перегляду відеозапису заходу Центр з дослідження літератури фентезі при Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України надає за запитом на скриньку: fantasystudies2015@gmail.com

Чергова наукова зустріч дослідників літератури фентезі засвідчила ефективність творчої співпраці наукових центрів Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України з представниками українських вишів, а також із тими українськими науковцями, які наразі працюють закордоном. Багаторічні зусилля колективу Центру скеровані на підтримання чітких теоретичних і методологічних орієнтирів у розробленні конференційних програм, розширення академічних контактів і міжнародної комунікації.

Програма конференції (з анотаціями всіх доповідей та опцією перегляду стендових виступів)

Організатори й учасники заходу безмежно дякують і доземно вклоняються Збройним Силам України за можливість обговорювати літературу фентезі попри всі небезпеки воєнного часу. 

За інформацією Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України